Hur påverkar alkohol kroppen?
Alkohol är världens vanligaste drog och många av oss dricker för att koppla av och umgås. Men alkohol har en mängd olika effekter på kroppen beroende på hur mycket och hur ofta den konsumeras. Men vad exakt gör alkohol med din fysiska hälsa? I det här inlägget ska vi utforska hur drickande påverkar olika delar av din kropp, från hjärnan och hjärtat till matsmältning och sömn.
När du dricker alkohol går alkoholen in i blodet och påverkar kroppens funktioner. Olika mängder alkohol har olika effekter på kroppen.
Alkoholens effekter varierar från person till person, men en sak är säker: ju mer du dricker, desto större är risken för att utveckla alkoholrelaterade problem.
Kan det vara hälsosamt att dricka alkohol?
Måttlig alkoholkonsumtion för friska vuxna innebär i allmänhet upp till en drink per dag för kvinnor och upp till två drinkar per dag för män.
Det finns vissa bevis som tyder på att måttlig alkoholkonsumtion kan ha vissa hälsofördelar. Till exempel
- Kan minska risken för diabetes.
- Har förknippats med minskad risk för hjärtsjukdomar, stroke och vissa typer av cancer.
- Socialt drickande kan direkt påverka vårt känslomässiga välbefinnande och våra stressnivåer.
Hur alkohol påverkar din kropp på kort sikt
Alkohol är ett ämne som konsumeras ofta, men det kan ge många kortsiktiga effekter på dem som konsumerar det. Några av dessa är:
- Försämrat omdöme, koordination och reaktionsförmåga: Alkohol kan påverka din förmåga att tänka klart och fatta bra beslut samt din fysiska koordination. Detta kan öka risken för olyckor och skador.
- Slurrat tal: Alkohol kan göra det svårt att tala tydligt och leda till att talet blir oklart.
- Dåsighet och trötthet: Alkohol kan orsaka sömnighet och trötthet, vilket gör det svårt att hålla sig vaken och alert.
- Illamående och kräkningar: Vissa människor kan få illamående och kräkningar efter att ha druckit alkohol, särskilt om de dricker mycket.
- Huvudvärk: Alkohol kan orsaka huvudvärk, särskilt hos personer som inte är vana vid att dricka eller som dricker mycket.
- Dehydrering: Alkohol kan orsaka uttorkning, vilket kan leda till symtom som törst, muntorrhet och trötthet.
- Baksmälla: En baksmälla är en grupp symtom som kan uppstå efter att ha druckit alkohol, bland annat huvudvärk, illamående, trötthet och uttorkning. Baksmällan kan orsakas av själva alkoholen, men också av de kongenerer (föroreningar) som finns i vissa typer av alkohol.
- Alkoholförgiftning: Att dricka för mycket alkohol för snabbt kan leda till alkoholförgiftning, som kan vara livshotande. Symtom på alkoholförgiftning är bland annat kräkningar, förvirring, kramper och långsam eller oregelbunden andning.
Hur alkohol påverkar din kropp på lång sikt
Alkoholens långtidseffekter kan få förödande konsekvenser för en individs fysiska, känslomässiga och sociala välbefinnande. Detta gäller särskilt om någon har en alkoholmissbrukssyndrom. Några av de potentiella långtidseffekterna av alkohol är bland annat följande:
- Leverskador: Kroniskt mycket drickande kan leda till en rad olika leversjukdomar, inklusive fettlever, hepatit och skrumplever.
- Hjärtproblem: Alkohol kan bidra till högt blodtryck, oregelbunden hjärtrytm och en rad andra hjärtrelaterade problem.
- Bukspottkörtelinflammation: Alkoholmissbruk kan orsaka inflammation i bukspottkörteln, vilket leder till buksmärtor och andra symtom.
- Cancer: Hög alkoholkonsumtion är kopplad till en ökad risk att utveckla vissa typer av cancer, inklusive bröst-, hals- och levercancer.
- Hjärnskador: Alkohol kan orsaka förändringar i hjärnan som kan leda till problem med minnet och inlärningen.
- Frågor om psykisk hälsa: Alkoholmissbruk är förknippat med en ökad risk för psykiska problem som depression och ångest.
- Sociala problem: Alkoholmissbruk kan leda till problem i personliga relationer och på jobbet, och det kan bidra till ekonomiska problem.