Kalcule

Ovulatie berekening

Leer hoe je je ovulatieperiode kunt berekenen met een ovulatiecalculator en volg je menstruatiecyclus om je kansen op zwangerschap te vergroten.

Hoe ovulatie berekenen?

Je vruchtbare dagen berekenen is eenvoudiger dan je denkt: het enige wat je nodig hebt is een goede vruchtbaarheidscalculator. Met behulp van een vruchtbaarheidscalculator hoeft het berekenen van uw vruchtbare dagen niet langer een vervelend proces te zijn. Voer gewoon de gegevens in de calculator in en deze geeft nuttige informatie over vruchtbaarheidsvensters en andere belangrijke details.

Om onze calculator te gebruiken hoeft u alleen maar uw gebruikelijke cyclusduur en de datum van uw laatste menstruatie te bepalen. Door deze in te voeren in de calculator kun je zien welke dagen het meest waarschijnlijk vruchtbaar zijn tijdens je volgende cyclus.

Door de vruchtbare dagen van tevoren te voorspellen, kunnen vrouwen zich beter voorbereiden op de conceptie en hebben ze meer kans op een succesvolle bevruchting.

Naast rekenmachines kan het letten op fysieke tekenen zoals baarmoederhalsslijm u helpen de vruchtbare dagen nog nauwkeuriger te bepalen.

Wanneer is de beste kans op conceptie?

Om zwanger te worden, moet je onbeschermde seks hebben in de dagen voor en op je ovulatiedag, omdat het eitje maar maximaal 24 uur vruchtbaar is.
Als het eitje loslaat, wordt het opgevangen door de eileider en verplaatst het zich naar de baarmoeder. Tijdens deze migratie kan het bevrucht worden door sperma. De eicel is een halve dag tot een dag vruchtbaar. Als het eitje niet wordt bevrucht, leeft het ongeveer een dag.

Als u niet precies weet wanneer u ovuleert, kan het verstandig zijn om gedurende uw menstruatiecyclus om de twee à drie dagen seks te hebben in plaats van te proberen de precieze ovulatiedag te bepalen; zo vergroot u de kans dat u precies op de ovulatiedag seks hebt.
Je hoeft niet elke dag seks te hebben omdat sperma meerdere dagen in de baarmoeder kan overleven.

Tekenen dat je ovuleert

De eisprong en de menstruatie zijn met elkaar verbonden, maar je kunt ook ongesteld worden zonder een eisprong te hebben in de weken ervoor. Om een eitje vrij te laten komen, moeten er voldoende hoge niveaus van het hormoon oestrogeen in het bloed zitten. De eisprong komt vaak minder vaak voor als een vrouw in de 40 is.

De eisprong wordt gevoeld en opgemerkt door tekenen en symptomen zoals pijn en ongemak in de onderbuik, ze kunnen ook een doorschijnende afscheiding hebben en de vrouw kan een lichte verandering in lichaamstemperatuur ervaren. Sommige vrouwen zeggen dat ze hun eisprong kunnen voelen. Anderen voelen helemaal geen tekenen dat het tijd is om te ovuleren.

Wanneer ben je het meest vruchtbaar?

Weten wanneer u het meest vruchtbaar bent kan van vitaal belang zijn, vooral als u probeert zwanger te worden of een zwangerschap probeert te voorkomen.

Over het algemeen is de beste tijd om zwanger te worden de twee tot drie dagen vóór de eisprong en tot 24 uur na de eisprong. Tijdens deze paar dagen per maand produceert je lichaam een toename van vruchtbaar baarmoederhalsslijm, waardoor sperma gemakkelijker door je voortplantingskanaal naar de eicel kan reizen.

Voor degenen die een zwangerschap willen voorkomen, is het bovendien belangrijk te bedenken dat sperma tot vijf dagen kan overleven in vruchtbaar baarmoederhalsslijm.

Daarom is het aanbevolen om op elk moment van je cyclus veilige seks te hebben. Weten wanneer je het meest vruchtbaar bent is de sleutel!

Hoe lang leeft een ei voordat het sterft?

Bij de ovulatie komt een eicel vrij uit de eierstok van de vrouw en begint de reis door de eileider.
Dit eitje is slechts ongeveer 24 uur na de ovulatie levensvatbaar, voordat het afsterft. In die tijd heeft het eitje echter een ongelooflijke kans om bevrucht te worden en zich tot een baby te ontwikkelen als het een zaadcel ontmoet. Maar na die 24 uur sterft het eitje, als het niet wordt bevrucht, en lost het weer op in het lichaam.

Het is verbazingwekkend hoeveel mogelijkheden er zijn in zo'n kort leven.