Yumurtlama nasıl hesaplanır?
Doğurganlık günlerinizi hesaplamak sandığınızdan daha basit: tek ihtiyacınız olan iyi bir doğurganlık hesaplayıcısı. Bir doğurganlık hesaplayıcısının yardımıyla, doğurganlık günlerinizi hesaplamak artık sıkıcı bir süreç olmak zorunda değil. Verileri hesap makinesine girmeniz yeterlidir; hesap makinesi doğurganlık pencereleri ve diğer önemli ayrıntılar hakkında yararlı bilgiler sağlayacaktır.
Hesaplayıcımızı kullanmak için ihtiyacınız olan tek şey normal döngü uzunluğunuzu ve son adet döneminizin tarihini belirlemektir. Bunların hesaplayıcıya girilmesi, bir sonraki döngünüzde hangi günlerin doğurgan olma olasılığının en yüksek olduğunu gösterecektir.
Kadınlar doğurganlık günlerini önceden tahmin ederek gebe kalmaya daha iyi hazırlanabilir ve başarılı bir şekilde gebe kalma şansını artırabilir.
Hesap makinelerine ek olarak, servikal mukus gibi fiziksel işaretlere dikkat etmek, doğurganlık günlerini daha da doğru bir şekilde belirlemenize yardımcı olabilir.
Gebe kalmak için en iyi şans ne zamandır?
Hamile kalmak için, yumurtlama gününüzden önceki günlerde ve yumurtlama gününüzde korunmasız cinsel ilişkiye girmelisiniz, çünkü yumurta yalnızca 24 saate kadar doğurganlık özelliğine sahiptir
.
Yumurta ayrıldığında fallop tüpü tarafından yakalanır ve rahme doğru ilerler. Bu göç sırasında sperm tarafından döllenebilir. Yumurta yarım gün ile bir gün arasında doğurganlık özelliğine sahiptir. Yumurta döllenmezse yaklaşık bir gün yaşar.
Tam olarak ne zaman yumurtladığınızdan emin değilseniz, yumurtlama gününü tam olarak belirlemeye çalışmak yerine adet döngünüz boyunca her iki ila üç günde bir seks yapmak akıllıca olabilir ve tam olarak yumurtlama gününde seks yapma şansınızı en üst düzeye çıkarırsınız.
Spermler rahimde birkaç gün hayatta kalabildiği için her gün seks yapmanız gerekmez.
Yumurtlama döneminde olduğunuzu gösteren işaretler
Yumurtlama ve adet kanaması birbiriyle bağlantılıdır, ancak önceki haftalarda yumurtlamadan da adet görebilirsiniz. Bir yumurtanın serbest kalması için kanda yeterince yüksek seviyelerde östrojen hormonu bulunmalıdır. Bir kadın 40'lı yaşlarındayken yumurtlama sıklığı genellikle daha azdır.
Yumurtlama, alt karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık gibi belirti ve semptomlarla hissedilir ve fark edilir, ayrıca yarı saydam bir akıntı olabilir ve kadın vücut ısısında hafif bir değişiklik yaşayabilir. Bazı kadınlar yumurtladıklarını hissedebildiklerini söylerler. Diğerleri ise yumurtlama zamanının geldiğine dair hiçbir belirti hissetmezler.
En doğurgan olduğunuz zaman?
En doğurgan olduğunuz zamanı bilmek, özellikle de gebe kalmaya veya gebelikten kaçınmaya çalışıyorsanız, hayati önem taşıyabilir.
Genel olarak konuşursak, hamile kalmak için en iyi zaman yumurtlamadan iki ila üç gün öncesi ve yumurtlama gerçekleştikten 24 saat sonrasına kadardır. Her ay bu birkaç gün boyunca vücudunuz, spermin üreme yolunuzdan yumurtaya doğru daha kolay seyahat etmesine yardımcı olan verimli servikal mukusta bir artış üretir.
Buna ek olarak, hamilelikten kaçınmak isteyenler için spermin doğurgan servikal mukusta beş güne kadar hayatta kalabileceğini akılda tutmak önemlidir.
Bu nedenle, döngünüzün herhangi bir zamanında güvenli seks yapmanız önerilir. En doğurgan olduğunuz zamanın farkında olmak çok önemlidir!
Bir yumurta ölmeden önce ne kadar yaşar?
Yumurtlama gerçekleştiğinde, bir kadının yumurtalığından bir yumurta salınır ve fallop tüpünden aşağı doğru yolculuğuna başlar.
Bu yumurta, yumurtlamadan sonra ölmeden önce sadece yaklaşık 24 saat yaşayabilir. Ancak bu süre zarfında yumurta, bir sperm hücresiyle karşılaştığında döllenmek ve bir bebeğe dönüşmek için inanılmaz bir fırsata sahiptir. Ancak bu 24 saatlik sürenin sonunda, eğer döllenmezse, yumurta sonunda ölür ve vücuda geri dağılır.
Bu kadar kısa bir yaşamda bu kadar çok potansiyel olasılık olması şaşırtıcı.