Hur beräknar man alkoholhalten i blodet?
Beräkning av alkoholhalten i blodet är en viktig faktor för att fastställa en persons berusningsgrad. Det finns några faktorer för att beräkna detta på ett effektivt sätt, t.ex. din vikt, ditt kön, hur många drycker du har druckit och hur lång tid som gått sedan din senaste dryck.
Widmark-formeln
Widmark-formeln är en ekvation som används för att beräkna den uppskattade alkoholkoncentrationen i blodet hos en person efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker.
Den utvecklades 1932 av Erik Widmark och är en av de mest exakta och allmänt använda metoderna för att fastställa en persons alkoholhalt i blodet och den teoretiska berusningsnivån. Den tar hänsyn till ett antal faktorer, bland annat ämnesomsättningshastighet och absorption, kroppsvikt och den konsumerade mängden. När resultaten har tillämpats kan de användas för att bedöma om en person har nått den lagliga gränsen för körning eller annan verksamhet som har med alkoholintag att göra.
Den är därför en viktig resurs för att se till att personer inte hamnar i osäkra situationer när det gäller berusningsnivåer.
Widmark-formeln är följande:
Alkoholhalt i blodet = [ (Alkohol i gram / (kroppsvikt i gram x r) ] * 100
r = 055 (kvinnor)
r = 0,68 (män)
Hur många drinkar tar det?
Det kan vara komplicerat att veta hur många drycker man ska begränsa sig till för att hålla sig på en viss alkoholhalt i blodet och det beror på ett antal faktorer. Det är viktigt att förstå att när en person konsumerar alkohol kan alkoholnivån snabbt öka med antalet drycker som konsumeras.
Din alkoholhalt efter exempelvis 5 drinkar beror på många faktorer, t.ex. kön, kroppsvikt och kroppsstorlek samt konsumtionshastighet. Generellt sett kan 5 drinkar resultera i en alkoholhalt i blodet på cirka 1.05 promille för en man på 95 kg eller 1.71 promille för en kvinna på 70 kg, vilket tyder på extrem berusning.
Diagram över alkoholhalten i blodet
Nedan hittar du en lista över hur många drycker du behöver dricka för att nå en ungefärlig alkoholhalt i blodet.