Miten veren alkoholipitoisuus lasketaan?
Veren alkoholipitoisuuden laskeminen on tärkeä tekijä määritettäessä henkilön päihtymystasoa. Sen tehokkaaseen laskemiseen tarvitaan muutamia tekijöitä, kuten painosi, sukupuolesi, juomistesi määrä ja se, kuinka paljon aikaa on kulunut viimeisestä juomastasi.
Widmarkin kaava
Widmarkin kaava on yhtälö, jota käytetään henkilön arvioidun veren alkoholipitoisuuden laskemiseen alkoholijuomien nauttimisen jälkeen.
Erik Widmark kehitti sen vuonna 1932, ja se on yksi tarkimmista ja laajimmin käytetyistä menetelmistä henkilön veren alkoholipitoisuuden ja teoreettisen päihtymystason määrittämiseksi. Siinä otetaan huomioon useita tekijöitä, kuten aineenvaihdunta- ja imeytymisnopeus, kehon paino ja nautittu määrä. Soveltamisen jälkeen saatuja tuloksia voidaan käyttää sen arvioimiseen, onko henkilö saavuttanut laillisen rajan ajamisessa tai muussa alkoholinkäyttöön liittyvässä toiminnassa.
Näin ollen se on tärkeä resurssi, jolla varmistetaan, että ihmiset eivät joudu vaarallisiin tilanteisiin päihtymystasojen suhteen.
Widmarkin kaava on seuraava:
Veren alkoholipitoisuus = [ (kulutettu alkoholi grammoina / (kehon paino grammoina x r) ] * 100
r = 055 (naiset)
r = 0,68 (miehet)
Kuinka monta juomaa tarvitaan?
Sen tietäminen, kuinka monta juomaa kannattaa rajoittaa, jotta veren alkoholipitoisuus pysyy tietyssä raja-arvossa, voi olla monimutkaista, ja se vaihtelee useiden tekijöiden mukaan. On tärkeää ymmärtää, että alkoholia käytettäessä henkilön alkoholipitoisuus voi nousta nopeasti juomien määrän myötä.
Alkoholipitoisuutesi esimerkiksi 5 juoman jälkeen riippuu monista tekijöistä, kuten sukupuolesta, kehon painosta ja koosta sekä kulutuksen määrästä. Yleisesti ottaen 5 juomaa voi johtaa veren alkoholipitoisuuteen, joka on noin 0,105 % 95 kg:n painoisella miehellä tai 0,171 % 70 kg:n painoisella naisella, mikä viittaa äärimmäiseen päihtymykseen.
Veren alkoholipitoisuuden kaavio
Alla on luettelo juomamääristä, jotka sinun on nautittava saavuttaaksesi likimääräisen veren alkoholipitoisuuden.